Kannattaako lainojen yhdistäminen?

31.10.2020

Monissa lainamainoksissa toitotetaan: "Yhdistä lainasi!". Mikä on kuitenkin totuus? Kannattaako lainat todella yhdistää?

Mitä Lainojen yhdistämisellä tarkoitetaan?

Ennen kuin kerromme vastauksen edellä esitettyyn kysymykseen, on hyvä selvittää, mitä lainojen yhdistämisellä tarkoitetaan. Lainojen yhdistämisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa lainanhakijalla on ennestään useita lainoja ja hän ottaa yhden lainan, jolla hän maksaa nämä muut lainat kerralla pois. Lainat voivat olla ns. pikavippejä, osamaksuja, luottokorttivelkoja ja muita kulutusluottoja. Sen sijaan asuntolainoihin ei viitata, kun puhutaan lainojen yhdistämisestä. Lainojen yhdistelyyn viittaavat myös termit yhdistelylaina, yhdistelmälaina ja järjestelylaina.

Lainojen yhdistelystä saatava hyöty

Mitä etua on lainojen yhdistelystä? Siihen on olemassa muutama keskeinen syy, jotka esittelemme seuraavaksi:

1. Lainat yhdistämällä voit säästää selvää rahaa korkokuluissa. Yhden isomman lainan korkokulut voivat nimittäin olla huomattavasti pienempiä kuin useiden pikavippien. Otetaan esimerkki. Esimerkki on keksitty eikä siinä ole huomiotu tilinhoitokuluja eikä se välttämättä vastaa juuri sinun tilannettasi, mutta se havainnollistaa, mitä etua lainojen yhdistelystä voi olla. Matilla on erilaisia luottoja, pikavippejä, luottokorttivelkaa ja osamaksuja yhteensä 30 000€. Luottojen keskikorko on 20%. Jos Matti ottaisi yhdistelylainan, jolla hän yhdistäisi kaikki velkansa yhdeksi lainaksi ja jonka korko olisi 5%, hän säästäisi merkittävästi korkokuluissa. Jos lainaa on 30 000€ ja keskikorko 20%, Matti maksaa pelkästään korkoja kuukaudessa 500€. Jos lainaa sen sijaan olisi sama 30 000€ ja korko 5%, Matti maksaisi kuukaudessa korkoja 125€. Esimerkkitilanteessamme lainojen yhdistämisellä voisi siis säästää satoja euroja kuukaudessa!

2. Kun on vain yksi laina, ei tarvitse maksaa usealle eri lainantarjoajalle lainanhoitokuluja. Lainanhoitokuluja, joita lainantarjoajat voivat veloittaa lainasta sinulta, ovat lainan aloitusmaksu, tilinhoitomaksu ja laskutuslisä. Aloitusmaksu maksetaan kerran, mutta tilinhoitomaksu ja laskutuslisän voit joutua maksamaan kuukausittain. Jos erilaisia lainoja on esimerkiksi 10, näistä kuukausittain toistuvista lainanhoitokuluista voi kertyä merkittävä summa rahaa.

3. Kun sinulla on vain yksi laina, jota maksat, taloudenhoito on helpompaa. Olet varmaankin samaa mieltä siitä, että yhden lainan maksaminen kerran kuussa on helpompaa kuin 10 eri lainan. Tällöin ei tarvitse muistaa kuin yhden lainan maksupäivä 10 eri lainan maksupäivän sijaan.

Lyhyesti sanottuna lainojen yhdistämisen hyöty tulee siitä, että voit säästää korkokuluissa ja lainanhoitokuluissa. Myös oman henkilökohtaisen talouden hoito helpottuu. Nämä kolme etua juuri sinä voit saada, kun yhdistät lainasi!

Lainojen yhdistely voi säästää sinulle selvää rahaa!
Lainojen yhdistely voi säästää sinulle selvää rahaa!

Lainahakemus yhdistelmälainan hakemiseksi kannattaa aina tehdä, sillä hakeminen ei sido mihinkään ja se ei kestä kauaa ja voit vertailla, säästäisikö yhdistelylaina juuri sinun kohdalla. Jos et säästäisi mitään järjestelylainan avulla, ei yhdistelylainaa luonnollisestika tarvitse ottaa, mutta jos kulut olisivatkin alhaisemmat, sinä saisit hyödyn lainojen yhdistämisestä. Vaikka sinulla olisikin vain yksi laina, voit kilpailuttaa vanhan lainasi ja selvittää, saisitko hankittua entistä edullisemman lainan.

Yhdistä lainasi täältä!