ASP-laina - miksi sitä kannattaa harkita?

05.04.2021

ASP-lainaa voit saada, jos olet 15-39 -vuotiaana avannut ASP-tilin ja et ole omistanut 50% asunnosta tai asumiseen tarkoitetusta kiinteistöstä. Huomaa kuitenkin, että sinun tulee olla vähintään 18-vuotias, jotta voit nostaa lainan. Samoin lainan nostaminen on mahdollista, vaikka olisit yli 40-vuotias, kunhan olet aloittanut ASP-säästämisen alle 40-vuotiaana. Ostettava asunto voi olla esimerkiksi kerrostalohuoneisto, rivitalohuoneisto tai omakotitalo. Rahoituksen saaminen omakotitalon rakentamiseen on myös mahdollista. ASP-lainan suosio on kasvanut viime vuosina. Tämä artikkeli on suunnattu erityisesti niille, jotka suunnittelevat ASP-tilin avaamista vuonna 2021. Artikkeliin on kerätty ehdot, jotka ovat voimassa vuonna 2021.

ASP-lainan saamisen ehdot

ASP-lainaa saadaksesi sinun tulee säästää kahdeksana vuosineljänneksenä 150-3000€ ASP-tilille. Vuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäiset. Kun olet saavuttanut 10% ostettavan asunnon velattomasta hinnasta, ASP-lainaa on mahdollista saada. Kuitenkin myös taloudellinen tilanteesi tulee olla sellainen, että lainaa voidaan sinulle myöntää

Asp-tilille maksetaan vuosittain 1% korko ja lisäkorko, joka on pankkikohtaisesti 2-4%. Lisäkorko on kuitenkin useimmissa pankeissa 4%. Korot ovat verovapaita. Kuitenkin, jos tili puretaan ostamatta asuntoa, 1% korosta menee vero. Lisäkorko maksetaan, kun asunnon kauppakirja on tehty ja henkilö nostaa ASP-lainan. Lisäkorkoa on mahdollista saada tilin avaamisvuodelta ja viideltä sitä seuraavalta vuodelta. Asp-säästämisestä saatava korko, joka voi olla enintään 5%, on huomattava nykyisessä nollakorkoympäristössä.

ASP-lainan hyödyt

ASP-lainan hyödyt liittyvät siihen, että omia vakuuksia tarvitsee olla vain 10%. Perinteinen vakuus, jonka pankit antavat asunnoille on 70-80%. Valtio takaa ilmaiseksi sen osan, mitä asunto ja lainanottajan 10% omaosuus eivät riitä kattamaan. Myöskin, jos korot nousevat yli 3,8 % valtio tulee apuun ja maksaa ylimenevästä korosta 70% ensimmäisen 10 vuoden ajan lainan nostamisesta. Lisäksi ensiasunnon ostaja saa ensimmäisen asuntonsa ostettua ilman varainsiirtoveroa, joka osakehuoneistoissa on 2,0 % ja kiinteistöissä 4,0%. Tällä edulla ja ASP-lainalla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Siis saadaksesi ensiasunnon ostajana vapautuksen varainsiirtoveron maksamisesta, sinun ei tarvistse maksaa asuntoa ASP-lainalla.

Paljonko ASP-lainaa voit saada?

Saatavan ASP-lainan määrä riippuu ostettavan asunnon sijaintipaikasta. Helsingissä sijaitsevaan asuntoon voi saada Asp-lainaa 180 000€, muualle pääkaupunkiseudulle (Espoo, Kauniainen ja Vantaa) 145 000€ ja muualla Suomessa sijaitsevaan asuntoon 115 000€. Huomioiden asuntojen hinnat varsinkin suuremmissa kaupungeissa ei pelkällä ASP-lainalla välttämättä saa kovin upeaa asuntoa ostettua. Jos pariskunta on ostamassa asuntoa Asp-lainalla, heidän ASP-lainan maksimi ei voi olla enempää kuin yksittäisen ihmisen ostettava asunto. Jos ASP-lainan ottaja tarvitsee lainaa vaikkapa 200 000€, Asp-lainan rajan ylittävän summan osalle voi hakea ASP-lisälainaa.

Mahdolliset muutokset ASP-lainaan

ASP-lainaan ollaan mahdollisesti tekemessä muutoksia lähiaikoina. Keskustelua on käyty siitä, että nykyiset ASP-lainan ehdot eivät vastaa nykypäivää, sillä asuntojen hinnat ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Siksi ASP-lainan maksimimääriä ollaan mahdollisesti nostamassa.

Yhteenveto ASP-lainasta

Asp-laina on tarjoaa nuorelle aikuiselle vähän helpomman tavan hankkia asunto, mitä valtio tukee. Lisäksi lainaa on mahdollista saada normaalia asuntolainaa paremmilla ehdoilla. Ensiasunnon ostoa harkitsevan nuoren aikuisen kannattaa harkita vakasti ASP-tilin avaamista ja ASP-lainan nostamista siitä saatavien etujen takia.


Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkeli Kannattaako lainojen yhdistäminen?


Hankilainaa.fi